Életemben először sütöttem kürtős kalácsot.Mi szeretjük és már régóta szerettem volna kipróbálni,milyen itthon készíteni.A bibi csak annyi volt,hogy nincs ilyen kalács sütő formám,DE találtam a neten egy nagyon klassz ötletet és hozzá egy receptet is.Gondoltam itt a remek alkalom,és hozzá fogtam.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 evőkanál étolaj
10 dkg cukor
csipetnyi só
5 dkg olvasztott vaj
a beforgatáshoz kristály cukor
Így készült:
1. 5-6 papír gurigát (pl. papír törlő vagy alufólia gurigáját, de készíthető alumínium sörös dobozból is) bevontam alufóliával, ez helyettesíti a fából készült, hagyományos kürtős kalács sütő formát.
2. Az élesztőt felfuttattam egy kis tejben, egy ek. cukorral. A liszt közepébe mélyedést készítettem, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt, hozzáadtam a maradék tejet, cukrot, az étolajat és a sót. Kalács tésztát dagasztottam belőle, majd kb. 1 óra alatt, lefedve, langyos helyen duplájára kelesztettem.
3. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságú téglalappá nyújtottam, amiből egy éles késsel 2 cm széles csíkokat vágtam.
4. Az előkészített sütő formákon az alufóliát vékonyan lekentem vajjal (erre azért van szükség, hogy sütés után a kalácsot könnyen le tudjuk húzni a formáról). A tészta csíkokat rátekertem a formákra úgy, hogy a szélük összeérjen, ne maradjon rés az egyes rétegek között. A feltekert tésztát is megkentem olvasztott vajjal.
5. Egy lapos tálcára kristálycukrot szórtam, belehempergettem a tésztát úgy, hogy mindenhová kerüljön a cukorból.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem át a tekercseket, és hagytam 10 percig pihenni a tésztát.
7. Közben a sütőt előmelegítettem 190 fokosra. Betettem a tepsit, kb. 10 perc elteltével a kürtős kalácsokat megforgattam, így mindenhol egyenletesen pirult a tészta, és karamellizálódott rajta a cukor.
Amikor körben szép pirosra sültek a kalácsok(kb.35-40 perc,de ez függ a sütőtől), kivettem a sütőből, pár percig hagytam hűlni, majd óvatosan kitoltam belőlük a papír gurigákat.
Képekben(a fényképezést még gyakorolnom kell!):
|
sütésre várva... |
|
megsült :) |
Kicsit macerás a sok forgatás miatt,de szerintem megéri.A fiúknak ízlett:)) és persze Dórinak is.
Nekem pedig ez a lényeg!