Oldalak

2013. február 23., szombat

Kürtős kalács


Életemben először sütöttem kürtős kalácsot.Mi szeretjük és már régóta szerettem volna kipróbálni,milyen itthon készíteni.A bibi csak annyi volt,hogy nincs ilyen kalács sütő formám,DE találtam a neten egy nagyon klassz ötletet és hozzá egy receptet is.Gondoltam itt a remek alkalom,és hozzá fogtam.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 evőkanál étolaj
10 dkg cukor
csipetnyi só
5 dkg olvasztott vaj
a beforgatáshoz kristály cukor


Így készült:


1. 5-6 papír gurigát (pl. papír törlő vagy alufólia gurigáját, de készíthető alumínium sörös dobozból is) bevontam alufóliával, ez helyettesíti a fából készült, hagyományos kürtős kalács sütő formát.
2. Az élesztőt felfuttattam egy kis tejben, egy ek. cukorral. A liszt közepébe mélyedést készítettem, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt, hozzáadtam a maradék tejet, cukrot, az étolajat és a sót. Kalács tésztát dagasztottam belőle, majd kb. 1 óra alatt, lefedve, langyos helyen duplájára kelesztettem.
3. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságú téglalappá nyújtottam, amiből egy éles késsel 2 cm széles csíkokat vágtam.
4. Az előkészített sütő formákon az alufóliát vékonyan lekentem vajjal (erre azért van szükség, hogy sütés után a kalácsot könnyen le tudjuk húzni a formáról). A tészta csíkokat rátekertem a formákra úgy, hogy a szélük összeérjen, ne maradjon rés az egyes rétegek között. A feltekert tésztát is megkentem olvasztott vajjal.
5. Egy lapos tálcára kristálycukrot szórtam, belehempergettem a tésztát úgy, hogy mindenhová kerüljön a cukorból.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem át a tekercseket, és hagytam 10 percig pihenni a tésztát.
7. Közben a sütőt előmelegítettem 190 fokosra. Betettem a tepsit, kb. 10 perc elteltével a kürtős kalácsokat megforgattam, így mindenhol egyenletesen pirult a tészta, és karamellizálódott rajta a cukor.
Amikor körben szép pirosra sültek a kalácsok(kb.35-40 perc,de ez függ a sütőtől), kivettem a sütőből, pár percig hagytam hűlni, majd óvatosan kitoltam belőlük a papír gurigákat.


Képekben(a fényképezést még gyakorolnom kell!):

sütésre várva...


megsült :)


Kicsit macerás a sok forgatás miatt,de szerintem megéri.A fiúknak ízlett:)) és persze Dórinak is.
Nekem pedig ez a lényeg!

6 megjegyzés:

  1. Hű de jól néz ki! Na ezt én is ki fogom próbálni! Reménykedtem, hogy felkerül! Hurrá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kicsit túlsütöttem(a szélei ropogósak),legközelebb kevesebb ideig kell sütnöm.

      Törlés
  2. Jól van, akkor most én tanulok te tőled, mert te csináltad meg először!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végre én is tudok neked segíteni...:)

      Törlés
  3. Nem tudtam, hogy van blogod, a profilodra kattintva nem láttam, de nagyon örülök, hogy most Flóra közvetítésével ide is idetaláltam! Látom, nemrég indult csak a blogod: jó blogolást, sok követőt és még több jó szót kívánok neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy Ditti! Nem rég vágtam bele a blogolásba,Flórának köszönhetően:)))
      Remélem találsz majd neked tetsző dolgokat.Szeretettel várlak máskor is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...